Премини към основното съдържание

Второ място на отбора на Института по отбрана в първия международен хакатон DefInSpace в България

Институтът по отбрана участва в първия международен хакатон DefInSpace, който се проведе в гр. Пловдив на 3 и 4 юни 2022 г., в рамките на XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”. Отборът, представен от докторантите – подп. Мирослав Кочанков, к-н Венцислав Паунов и инж. Андрей Гърков, спечелиха второ място на турнира!

DefInSpace 2022 (https://www.definspace.fr/en) е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на сигурността и отбраната. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l'Espace) и организиран от  френския аерокосмически клъстер „Aerospace Valley“ през 2021 г., през настоящата година в него вземат активно участие и отбори от България. Темата на хакатона е свързана с управлението на космическият трафик, което има все по-голямо значение за човечеството, поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и да се създадат международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Отборът на Института по отбрана предложи иновативно техническо решение на поставената задача и то беше високо оценено от комисията.

Честито на спечелилите участници в състезанието!