ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"

Уважаеми колеги,

Навършват се 125 години от рождението на професор Цветан Лазаров - патрон на Института по отбрана, едно от най-ярките имена, оставили светла диря в българското авиоинженерство! 

Роден на 25 февруари 1896 г. в гр. Плевен, професор Цветан Лазаров през целия си жизнен път неотклонно следва своята мечта и посвещава живота си на своята голяма страст – авиацията. Човек, чийто живот буди заслужено уважение и възхищение!

Първият му досег с въздухоплаването датира още от Първата световна война. Завършил Аеропланното училище в Божурище, до 1920 г. той служи като летец. След дипломирането му като авиоинженер във Висшето техническо училище в Шарлотенбург (Германия) през 1926 г. пътят към мечтите му е открит. Неговото име е свързано с производството на самолетите „ДАР“ в Ареопланната работилница в Божурище, КБ-3 „Чучулига-1“ във фабриката в Казанлък и самолетите от серията „ЛАЗ“ в Ловешката самолетна фабрика. Като голямо признание към делото на Цветан Лазаров се счита произтичащата от инициалите на професора абревиатура LZ, която се използва за код за разпознаване на българските полети в Международната организация за гражданска авиация.

Нека сведем глава и отдадем заслужена почит към делото на големия българин, учен и патриот, патрон на Института по отбрана – Професор Цветан Лазаров!

 

Директор на Института по отбрана

Полковник доктор Димитър Кирков

 

         София

25 февруари 2021 г.